[top]

Rozlúčka so slobodou, svatba

Karnevalové kostýmy

Detské kostýmy

Kostýmové doplnky

Karnevalové masky

Klobúky

Mikuláš, Santa, čerti, anjeli

Parochne, fúzy a farby na vlasy

Makeup, kontaktné šošovky, umelé riasy a ďalšie dekorácie

Havajská párty

Halloweenska párty

Srandičky a žartíky

Originálne darčeky

Párty doplnky

Pre športových fanúšikov

Mikuláš, Čert a Anjel

Typickým znakom tohto sviatku je Mikuláš, čert a anjel, ktorý obchádza obydlia a obdarováva deti. Avšak pozrime sa trochu do histórie tohto pôvodom východného zvyku.

Prvým veľkým sviatkom adventu je deň sv. Mikuláša, ktorý pripadá na 6. december. Je to jediný sviatok, ktorý sa rozšíril z východu na západ.

Medzi deťmi stále žije predstava, že Mikuláš sa spúšťa po zlatej reťazi a sprevádza ho anjel so skupinkou zlých čertov. 5. decembra dodnes chodí po mestách a dedinách niekoľko skupín Mikuláša, anjela a čerta rôznych vekových kategórií.

Postava Mikuláša býva oblečená do ornátu, na hlave nosí mitru a v ruke drží barlu. Nevyhnutná je tiež maska na tvár a fúzy z vaty.

Anjel je oblečený do bieleho habitu, na hlave má zlatú parochňu, na čele hviezdičku a dôležité sú anjelske krídla. Anjel nosí košík s darčekmi.

Čerti na sebe nosia kožuchy, majú dlhé chvosty, rinčia reťazami a každý správny čert má svoje vrece na neposlušné deti..

V minulosti bývali deti obdarovávané len na Mikuláša a na Štedrý deň už nie. Dostávali jablka, oriešky, marcipánové figúrky Mikuláše, čerta alebo iné sladkosti. Deti pred Mikulášom v minulosti nerecitovali básničku ako je tomu v dnešnej dobe, ale museli sa pomodliť, napríklad Anjeliček môj strážniček...